Żywność dla równowagi hormonalnej

Żywność dla równowagi hormonalnej

Równowaga hormonalna na talerzu

Hormony są niezbędne do regulacji ważnych procesów zachodzących w organizmie.
Które pokarmy mogą pomóc w zaburzeniach równowagi hormonalnej?

 

Migdały🌰 
Regulują poziom cukru we krwi.

Awokado🥑 
Zmniejsza wchłanianie estrogenu i wzmacnia pracę serca.

Brokuły🥦 
Dostarczają potasu, wapnia i magnezu.

Jabłko 🍎 
Owoce, które pomagają zwalczać wysokie ciśnienie krwi.

Zielona herbata 🍵 
Zmniejsza uwalnianie hormonów stresu.

Jagody🫐 
Zapewnienie profilaktyki w przypadku infekcji dróg moczowych.

Nasiona dyni🎃 
Bogate źródło magnezu.

Jajka🥚
Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, tłuszcze przeciwzapalne, które pomagają mózgowi.

Zróżnicowana i zbilansowana dieta może pomóc w wielu problemach zdrowotnych.✨

Przyczynia się również do całkowitego wyeliminowania nieprzyjemnych objawów dzięki ważnym składnikom mineralnym i witaminowym.👩‍⚕️

Dlatego nasza Vellena zawiera 18 aktywnych składników w 1 porcji dziennie.🍹

👉Upewnij się, że codziennie dostarczasz organizmowi zalecaną ilość składników odżywczych.

Jak spożywanie tłuszczów wspomaga hormony 🥑🥩

"Tłuszcz" to ogólny termin określający tłuszcz strukturalny, tłuszcz w organizmie i tłuszcz z pożywienia.

Tłuszcze strukturalne są materiałem budulcowym komórek ciała, mózgu i hormonów.
 
Tłuszcz w organizmie jest magazynem energii. 💪 Tłuszcze z pożywienia są źródłem składników odżywczych i energii, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Jak spożywanie tłuszczów wspiera równowagę hormonalną?❤️

1. Brak tłuszczu w diecie zmniejsza produkcję estrogenu i progesteronu w organizmie. Hormony są produkowane dzięki wystarczającemu spożyciu białka i tłuszczu. 🥑 Jeśli stosujesz dietę niskotłuszczową przez długi czas, podaż estrogenu jest zmniejszona i możesz doświadczyć objawów niedoboru estrogenu, takich jak kołatanie serca, nocne poty, bezsenność.  🥵🤕😵

2. Hormony płciowe są wytwarzane z cholesterolu. Estrogen i testosteron są syntetyzowane z cholesterolu w gruczołach (narządy rozrodcze, nerki, skóra i nadnercza).👩‍⚕️

3. Spożywanie tłustej diety sprzyja produkcji serotoniny (hormonu szczęścia) 🤩🥰 Diety niskotłuszczowe i niskobiałkowe uniemożliwiają organizmowi wytwarzanie serotoniny, hormonu szczęścia potrzebnego do regulacji nastroju. W takim przypadku wiele osób pragnie prostych węglowodanów 🍩, takich jak słodycze, które najpierw podnoszą poziom cukru we krwi i szybko uwalniają serotoninę. To uczucie szczęścia trwa przez 30-60 minut. Następnie przychodzi "załamanie", kiedy nastrój się pogarsza i ponownie sięgamy po słodycze. Właśnie dlatego cukier uzależnia.☝️

4. Spożywanie odpowiedniej ilości tłuszczów równoważy poziom insuliny. 😌 Spożywanie zdrowych tłuszczów może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi.🩸

Jakie tłuszcze spożywać? 👀
🥑Awokado
🥩Tłusta wołowina
🧈Masło
🐟Makrela, łosoś
i inne tłuszcze zwierzęce.

I jak uzupełnić resztę kluczowych mikroskładników?
Powrót do bloga